Paprykowa sobota

papryki-sloiki

Jak chyba wszyscy dobrze wiedzą, jest teraz sezon na paprykę. Postanowiliśmy zatem uzupełnić nasze zapasy i zrobić kilka słoików marynowanej papryki na zimę 🙂 W piątek kupiliśmy z Kubusiem na naszym lokalnym targu cały worek papryki czerwonej i żółtej – razem 5 kg.

Sobota minęła nam zatem na robieniu przetworów z papryki, ale nie tylko 😉

Zgodnie z wcześniejszym założeniem z 3 kg papryki czerwonej i żółtej zrobiłam 6 słoików marynowanej papryki. Oprócz 2 słoików tradycyjnej, którą robiłam do tej pory, zrobiłam po 2 słoiki papryki marynowanej z czosnkiem i z ostrą papryką Trinidad Scorpion, którą sami wyhodowaliśmy. Pozostałe 2 kg papryki czerwonej przeznaczyłam na paprykę pieczoną w oleju i adżykę (ostry sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Gruzji).

Poniżej wszystkie sobotnie przepisy na paprykę:

Papryka marynowana

Składniki:

  • papryka – ok. 3 kg
  • cebula – 4-5 szt.
  • woda – 5 szklanek
  • ocet 10% – 1,5 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • sól – 1 łyżka płaska
  • pieprz – ok. 10 ziaren
  • ziele angielskie – ok. 5 ziaren
  • gorczyca (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • czosnek (opcjonalnie) – 4 ząbki
  • ostra papryka (opcjonalnie) – 1 sztuka

Przygotowanie:

Paprykę umyć, osuszyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w paski o grubości 2-3 cm. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.

W dużym garnku zagotować zalewę z wody, octu, cukru, soli, pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy. Następnie do wrzątku dodawać partiami paprykę i gotować przez 2-3 minuty, żeby się sparzyła, wyjmować i odłożyć do ostudzenia. Na końcu dodać do zalewy cebulę i też sparzyć przez 2-3 minuty. Jak ktoś woli bardziej chrupiącą paprykę marynowaną, może gotować ją krócej, im dłużej, tym bardziej będzie miękka.

W czasie gdy warzywa stygną, przygotować 5-6 słoików 0,5 l, które należy dobrze umyć i wyparzyć np. w piekarniku nagrzanym do 110 st. C przez ok. 20 min.

Przestygniętą paprykę poukładać ciasno w słoikach przekładając cebulą. Do wybranych słoików można dodać czosnek (dodałam do dwóch po 2 ząbki) i ostrą paprykę (dodałam do dwóch po pół papryczki). Zagotować jeszcze raz zalewę, w której gotowały się warzywa i gorącą zalać paprykę w słoikach wrzucając do każdego po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy. Na końcu dolać do każdego słoika olej, żeby pokrył cały wierzch. Zakręcić słoiki i odstawić do zimnego pomieszczenia.

Słoików się nie pasteryzuje. Jeść można już po 2 tygodniach 🙂

Przepis dostałam jeszcze na studiach od koleżanki. Dziękuję Madziu!

 

Papryka pieczona w oleju

Składniki:
  • papryka – 1 kg
  •  czosnek – 4-5 ząbków
  • olej – 250 ml
  • suszone zioła (bazylia, rozmaryn, oregano lub zioła prowansalskie) – 1,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Paprykę umyć, osuszyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Ułożyć paprykę na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180-200 st. C piekarnika. Piec tak długo, aż skórka zacznie czernieć. Następnie przełożyć paprykę na folię spożywczą lub do woreczka foliowego i szczelnie zamknąć. Po 15 minutach wyjąć i obrać ze skórki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

Przygotować 2 nieduże słoiki, które należy dobrze umyć i wyparzyć np. w piekarniku nagrzanym do 110 st. C przez ok. 20 min.

Paprykę ciasno ułożyć w słoikach przekładając plasterkami czosnku. Na koniec zalać olejem wymieszanym z ziołami. Zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Żeby móc przechowywać dłużej, należy pasteryzować słoiki 10 minut np. w piekarniku. W tym celu należy słoiki ułożyć na blasze na ściereczce tak, aby się nie dotykały, wstawić do zimnego piekarnika i ustawić piekarnik na 120 st. C. Czas pasteryzowania należy liczyć od momentu nagrzania się piekarnika do 120 st. C. Po tym czasie słoiki wyjąć i ustawić do góry nogami.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska 1000 przepisów”.

 

Adżyka

Składniki:

  • papryka czerwona – 1 kg
  • ostra papryka – 30 dag
  • pomidory – 1 kg
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • czosnek – 10 ząbków
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wykroić gniazda nasienne i pokroić, pomidory pokroić wykrawając ogonki. Wszystkie warzywa zmiksować lub przepuścić przez maszynkę dodając ostrą paprykę ostrożnie, żeby sos nie wyszedł za ostry (dodałam ćwiartkę papryczki Trinidad scorpion). Sos zagotować i posolić.

Przygotować 5-6 niedużych słoików lub butelek, które należy dobrze umyć i wyparzyć np. w piekarniku nagrzanym do 110 st. C przez ok. 20 min.

Gorący sos przelać do butelek lub słoików i pasteryzować przez 15 minut np. w piekarniku. W tym celu należy słoiki ułożyć na blasze na ściereczce tak, aby się nie dotykały, wstawić do zimnego piekarnika i ustawić piekarnik na 120 st. C. Czas pasteryzowania należy liczyć od momentu nagrzania się piekarnika do 120 st. C. Po tym czasie słoiki wyjąć i ustawić do góry nogami.

Sos jest świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie mielonych i pieczonych.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska 1000 przepisów”.

3 thoughts on “Paprykowa sobota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *