Tort nr 3(3) ;)

Post z baaardzo duuużym poślizgiem 😉

Nareszcie udało mi się znaleźć chwilę, żeby napisać o 3 torcie, który zrobiłam dla siebie na początku stycznia :O .

Gdzieś w internecie znalazłam pomysł na number cake, czyli tort z ciasta kruchego w kształcie liczby. Jego wykonanie jest proste, a tort wygląda bardzo efektownie i jest pyszny 🙂 .

Blaty można upiec z dowolnego ciasta kruchego. Dobrze przygotować sobie wcześniej szablony potrzebnych cyfr, żeby wyszły równe. Wystarczy wydrukować je na kartce i wyciąć 😉 . Krem też może być dowolny. Ja zrobiłam cytrynowy – użyłam do niego lemon curd, który kupiłam jakiś czas wcześniej i wyszedł super. Całość udekorowałam owocami (kupiłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) i kruchymi ciasteczkami, które upiekłam z ciasta pozostałego po wycięciu cyfr. Można też taki tort udekorować innymi słodkościami lub żywymi kwiatami.

Number cake

Ciasto kruche

Składniki:

  • mąka pszenna – 350 g
  • cukier puder – 50 g
  • masło – 200 g
  • śmietana 18% – 1 łyżka
  • żółtka – 2 szt.
  • szczypta soli

Masło powinno być schłodzone.

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder i sól umieścić w misce. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę i żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Tak wyrobione ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. 4 mm i przy pomocy szablonu wyciąć z niego 2 razy jedną z potrzebnych cyfr. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia drugą część ciasta i wyciąć z niego 2 razy drugą cyfrę. Z pozostałego ciasta wyciąć ciasteczka do dekoracji tortu. Papier do pieczenia z wyciętymi blatami i ciastkami przełożyć na blachy do pieczenia i schłodzić w lodówce prze 30-60 minut.

Po tym czasie blaty z ciasta ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 10-15 minut do zrumienienia.

Krem cytrynowy

Składniki:

  • śmietanka 30% lub 36% – 250 ml
  • mascarpone – 250 g
  • lemon curd – ok. 4-5 łyżek

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Przygotowanie:

Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubijać do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo do smaku lemon curd.

Przygotowanie number cake:

Na paterze lub podkładzie do tortu ułożyć kruche blaty tak, aby utworzyły potrzebną liczbę. Krem cytrynowy przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z wybraną końcówką i wycisnąć na przygotowane blaty. Na krem ostrożnie położyć po drugim blacie ciasta i ponownie wycisnąć krem. Udekorować owocami, kruchymi ciasteczkami.

Tak przygotowany tort schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej tego samego dnia.

Przepis własny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *