Gliniana :D

W czerwcu obchodziliśmy z mężem 9 (glinianą) rocznicę ślubu. W ten dzień nigdy nie gotuję, ale tym razem zamiast gdzieś wyjść lub coś zamówić, mąż postanowił przygotować obiad sam 🙂 W internecie znalazł pomysł na pyszne zapiekane w boczku ziemniaczki z serowym farszem. Do ziemniaczków upiekł kurczaka i zrobił świeżą sałatkę. Wszystko było bardzo smaczne 😀

Kilka dni później ja też postanowiłam upiec te ziemniaczki i podałam je jako dodatek do pieczonej szynki i gotowanej kukurydzy. Przepis nie jest trudny a ziemniaczki są bardzo smaczne, więc na pewno będziemy do nich wracać.

Ziemniaki faszerowane zapiekane w boczku

Składniki:

  • ziemniaki – 6 dużych
  • serek naturalny – 200 g
  • ser żółty – 150 g
  • cebula – 1/2 szt.
  • pomidory suszone – 1 łyżka
  • boczek surowy wędzony – 6 plastrów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaków nie obierać, dobrze je wyszorować i umyć. Każdego ziemniaka zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30-40 minut do miękkości.

W tym czasie przygotować farsz serowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki przełożyć serek naturalny. Dodać starty ser, zostawiając 2 łyżki do posypania ziemniaków, cebulę i suszone pomidory. Wszystko razem dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Miękkie ziemniaczki wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Z każdego ziemniaka odkroić końcówki, tak żeby dało się go postawić pionowo, i wydrążyć łyżeczką środek. Do każdego ziemniaka nałożyć przygotowany farsz serowy i zawinąć w plaster boczku, wbić wykałaczkę, żeby się nie odwinął. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć pionowo w naczyniu żaroodpornym. Każdego ziemniaka posypać startym serem.

Ziemniaki zapiekać w temperaturze 220 st. C przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Przepis własny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *