Szpinak po raz 3!

Ostatnio miałam w kuchni szpinakowe dni. Najpierw przygotowałam na obiad szpinakową pizzę, a później upiekłam ciasto Leśny mech. Do pizzy zrobiłam sos szpinakowy, którego trochę mi zostało, więc postanowiłam go wykorzystać do kolejnej potrawy. I tak powstało Tagliatelle ze szpinakiem 😀 . Jest to proste, szybkie i smaczne danie nie tylko dla miłośników szpinaku 😉

Poniższy sos szpinakowy można połączyć z dowolnym makaronem lub zrobić z nim też, oprócz pizzy, naleśniki.

Tagliatelle ze szpinakiem

Składniki:

  • tagliatelle – 250 g
  • ser feta – 100 g
  • pomidorki koktajlowe –10  szt.

   Sos szpinakowy

Składniki:

  • szpinak mrożony rozdrobniony – ok. 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • śmietana 18% – 4 łyżki
  • olej roślinny – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Odłożyć.

Przygotować sos szpinakowy. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Tagliatelle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć do sosu szpinakowego i wymieszać. Wsypać rozkruszoną fetę i przemieszać.

Podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Przepis własny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *