Jajka sadzone ;)

Przepis na to ciasto wpadł mi w oko jeszcze przed świętami Wielkanocnymi, ale ponieważ miałam już zaplanowane pieczenie babki drożdżowej z czekoladą i mazurka cytrynowego (przepisy zachowałam na przyszły rok 😉 ) zostawiłam go na później. Okazja na jego upieczenie nadarzyła się, kiedy mąż miał imieniny i jechaliśmy na działkę. Ciasto jest delikatne i bardzo smaczne a do tego super wygląda 😀

Kilka kwestii dotyczących przepisu:

  1. Twaróg do masy serowej powinien być trzykrotnie mielony. Ja kupiłam zwykły twaróg i zamiast go zmielić tak długo ubijałam z mascarpone, aż nie było w nim grudek.
  2. Do masy serowej zamiast galaretki winogronowej można użyć galaretki cytrynowej. Można wtedy pominąć sok z cytryny i dodać mniej cukru, ponieważ jest słodsza.
  3. Nie udało mi się kupić moreli w puszcze, więc użyłam brzoskwiń, które są większe. Przed ułożeniem ich na masie serowej, każdą połówkę lekko ścinałam żeby była mniejsza. Wystarczyła mi jedna puszka, chociaż w jednym rzędzie musiałam ułożyć obcięte kawałki brzoskwiń.
  4. Galaretkę na wierzch ciasta można samemu przygotować z 500 ml syropu z moreli, kompotu morelowego lub napoju Sprite i 3,5 łyżeczki żelatyny lub 4 listków żelatyny. W tym celu żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić  a następnie dodać do reszty syropu z moreli i dobrze wymieszać do połączenia. Jeśli będą widoczne małe grudki żelatyny lub jeśli galaretka nie będzie przezroczysta podgrzać ją w mikrofali lub na palniku (nie doprowadzając do wrzenia). Wystudzić.

Ciasto Jajko sadzone

Składniki:

Ciasto

  • jajka – 2 duże
  • cukier drobny – 1/3 szklanki
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy – 50 ml
  • mąka pszenna – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masa serowa

  • twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g (schłodzony)
  • mascarpone – 500 g (schłodzone)
  • śmietana kremówka 36% – 200 ml (schłodzona)
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • galaretka winogronowa przezroczysta – 1 opakowanie na 500 ml wody
  • cukier puder – 6-7 łyżek

Owoce w galaretce

  • morele lub brzoskwinie w syropie – 1-2 puszki
  • galaretka winogronowa przezroczysta – 2 opakowania na 500 ml wody

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i umieścić je w misie miksera. Ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i ciągle ubijać. Następnie dodawać pojedynczo żółtka nie przerywając ubijania. Nadal ubijając wlewać strużką olej. Do gotowej masy jajecznej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia wsypując je przy brzegach miski i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki do powstania gładkiego, napowietrzonego ciasta.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 24×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piec przez ok. 15-18 minut do zrumienienia sprawdzając patyczkiem, czy jest gotowe i się do niego nie przykleja.

Upieczone ciasto wyjąć i przestudzić.

Galaretkę do masy serowej rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, pilnując, żeby pozostała płynna.

Twaróg, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do połączenia. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać do momentu zgęstnienia masy. Na koniec dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny. Całość ubijać do wymieszania i połączenia.

Tak przygotowaną masę serową wylać na upieczony spód ciasta i wyrównać.

Na masie serowej ułożyć połówki moreli lub brzoskwiń i delikatnie wcisnąć je w krem. Odstawić do stężenia.

2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę wylać na masę serową z brzoskwiniami. Ciasto odstawić do całkowitego stężenia.

Przed podaniem ciasto można posypać posiekanymi pistacjami lub listkami bazylii. Kroić na kwadraty.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

One thought on “Jajka sadzone ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *