Proste i szybkie

Muffiny, bo o nich dziś mowa, są jednym z moich ulubionych deserów jeśli chodzi o ich przygotowanie, bo jest ono proste i szybkie. Jak już pisałam, nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie, a tym bardziej na pieczenie, a ponieważ Kubuś miał na początku lutego imieniny i chciałam coś na nie upiec, wybrałam muffiny. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, bo wystarczy wymieszać ze sobą oddzielnie składniki suche i oddzielnie mokre a następnie wymieszać je razem tylko do połączenia i upiec. No i muffinów nie trzeba też dekorować (w przeciwieństwie do delikatnych babeczek, same w sobie są mokre i ciężkie) 😉

Tym razem wybrałam muffiny czekoladowo-bananowe. W oryginalnym przepisie podane jeszcze były orzechy pekan lub włoskie, ale ja z nich zrezygnowałam. Muffiny wyszły i tak bardzo smaczne 😀

Muffiny czekoladowo-bananowe

Składniki:

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • płatki owsiane – 1 szklanka
  • banany – 3 szt. średnie, dojrzałe
  • cukier – 2/3 szklanki
  • olej – 40 ml
  • mleko – 1 szklanka
  • jajko – 1 duże
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 1 łyżka
  • czekolada gorzka – 100 g

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane i cukier i wszystko razem wymieszać.

W drugiej misce rozgnieść banany. Dodać do nich mokre składniki: mleko, olej i jajko. Wszystko razem dobrze wymieszać.

Czekoladę pokroić w niedużą kostkę.

Wymieszane składniki mokre przelać do składników suchych i wymieszać tylko do ich połączenia. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Każdą z nich napełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości.

Muffiny piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 25 minut. Upieczone muffiny, po przestygnięciu, wyjąć i wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *