Marynowane

Korzystając w ostatnią sobotę z ładnej pogody pojechaliśmy na działkę. Oczywiście poszliśmy na spacer do lasu i przy okazji zebraliśmy trochę grzybów – podgrzybków i prawdziwków. Większe z nich ususzyłam (przydadzą się do kapusty i pierogów na Święta 😉 ).

Suszone

Natomiast wszystkie mniejsze podgrzybki tym razem zamarynowałam.

Wg poniższego przepisu zamarynować można nie tylko podgrzybki, ale też prawdziwki, kurki czy gąski. Kurki i gąski można marynować w całości, natomiast z podgrzybków i prawdziwków najlepsze są same kapelusze (nie za duże) z kawałkiem nóżki. Takie grzybki są nie tylko smaczne, ale też ładnie wyglądają zamarynowane.

Grzyby marynowane

Składniki:

  • grzyby
  • woda
  • sól

Zalewa:

  • ocet spirytusowy 10% – 1 szklanka
  • woda – 1 szklanka
  • cukier – 1/2 szklanki
  • sól – szczypta
  • pieprz – kilka ziarenek
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • liść laurowy – 1-2 szt.

Grzyby marynowane 1

Oczyszczone grzyby umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i posolić. (Na małą miseczkę grzybków dodałam niepełną łyżeczkę soli). Zagotować i gotować przez 20 minut.

Grzyby marynowane 2

Ugotowane grzyby wyjąć, odcedzić i przełożyć do słoiczka.

W drugim garnku umieścić składniki na zalewę: ocet, wodę, cukier i przyprawy. Zagotować.

Grzyby marynowane 3

Po zagotowaniu zalewy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz przełożyć do grzybów i całość zalać zalewą.

Grzyby marynowane 4

Zakręcić i odstawić.

Przepis dostałam od mojej mamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *