Cytrynka ;)

Cytrynka

Upalne dni w lecie to czas, kiedy szukamy orzeźwienia. Podawałam ostatnio przepis na pyszne orzeźwiające ciasto z kwaśnymi porzeczkami. Dzisiaj czas na kolejny orzeźwiający przepis – przepis na ciasto cytrynkę 😉 Upiekłam je kiedy ostatnio jechaliśmy na działkę. Ciasto jest mocno cytrynowe i bardzo smaczne 🙂 Według oryginalnego przepisu można je przygotować też w wersji np. malinowej.

Co do samego przygotowania mam jedną uwagę. Przygotowując cytrynową piankę nie należy zbyt długo zwlekać z dodaniem kefiru do galaretki. Ja zrobiłam to troszkę za późno i moja pianka nie wyszła jednolita, zostały w niej małe drobinki już stężałęj galaretki. Jednak pomimo to cała cytrynowa pianka idealnie zastygła i nie wpłynęło to na jej smak.

Ciasto cytrynka

Składniki:

Biszkopt cytrynowy

  • jajka – 2 duże
  • cukier drobny – 70 g
  • mąka pszenna – 50 g
  • kisiel cytrynowy (bez cukru) – 30 g

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Cytrynowa pianka

  • galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) – 1 opakowanie
  • żelatyna w proszku – 1 łyżka
  • kefir lub maślanka – 500 ml

Owoce w galaretce

  • brzoskwinie w syropie – 1 puszka ok. 800 g
  • galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) – 1 opakowanie

Cytrynka 1

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i kisiel cytrynowy wymieszać i przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, tak aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania do białek dodawać po łyżce cukru i ciągle ubijać. Następnie dodawać pojedynczo żółtka nie przerywając ubijania. Do gotowej masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kisiel wsypując je przy brzegach miski.

Cytrynka 2

 

Mąkę i kisiel delikatnie wmieszać do masy jajecznej przy pomocy szpatułki do powstania gładkiego, napowietrzonego ciasta.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st. C i piec przez ok. 15-18 minut sprawdzając patyczkiem, czy jest gotowe i się do niego nie przykleja.

Upieczone gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Studzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu boki biszkoptu oddzielić od tortownicy.

Galaretkę cytrynową i żelatynę wymieszać w naczyniu. Zalać 250 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Cytrynka 3

Do tężejącej galaretki wlać kefir i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Tężejącą masę wylać na wystudzony biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Cytrynka 4

Brzoskwinie z puszki pokroić w półksiężyce. Ułożyć je na cytrynowej piance.

Galaretkę cytrynową zalać 300 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Galaretkę wylać na brzoskwinie i schłodzić w lodówce do stężenia.

Cytrynka 5

Ciasto przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *