Cukinia i koperek

Placki z cukini

I znowu piątek, więc dzisiaj podaję przepis na proste i pyszne danie idealne na piątkowy obiad 😉 .

Robiąc w zeszłym tygodniu zakupy, kupiłam 2 małe cukinie nie mając jeszcze pomysłu, co z nich przygotuję. A ponieważ zbliżał się piątek, postanowiłam usmażyć z nich placki. Dla mojego męża niestety taki obiad, to nie obiad, więc do placków postanowiłam usmażyć mu łososia. Pomyślałam też, że pasowałby do tego jakiś delikatny sos koperkowy. Jednak w internecie znalazłam tylko sos koperkowy na bazie bulionu z mąką, który pasuje np. do pulpetów. Wymyśliłam więc, że zrobię sos na bazie jogurtu naturalnego doprawionego tak jak do mizerii, z czosnkiem i świeżym koperkiem. Wyszedł rewelacyjny i pasował zarówno do smażonego łososia jak i do samych placków.

Ja kupiłam dwie małe młode cukinie, które starłam w całości. Zamiast nich można kupić jedną dużą cukinię, którą należy obrać i usunąć z niej pestki.

Placki z cukinii

Składniki:

  • cukinia – 2 szt. małe
  • mąką pszenna – 1 i 1/2 szklanki
  • mleko – 200 ml
  • jajko – 1 szt.
  • sól
  • olej do smażenia

Placki z cukini 1

Cukinie umyć, obciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić.

Placki z cukini 2

Jajko wbić do wysokiego naczynia i ubić. Cały czas miksując dodawać na zmianę partiami mąkę z odrobiną soli i mleko. Zmiksować do uzyskania gładkiego i puszystego ciasta.

Do ciasta dodać starte cukinie i dokładnie wymieszać.

Placki z cukini 3

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wykładać na nią płaskie placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Placki z cukini 4

Podawać same lub z sosem jogurtowo-koperkowym.

Placki z cukini 5

Przepis własny.

 

Sos jogurtowo-koperkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny – 300 g
  • koperek – 1 pęczek
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny

Sos koperkowy 1

Jogurt umieścić w miseczce i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru i octu jabłkowego. Wymieszać.

Ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Sos koperkowy 2

Czosnek i koperek dodać do jogurtu i wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Sos koperkowy 3

Przepis własny.

2 thoughts on “Cukinia i koperek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *