Na słodko lub na słono

Piątkowe obiady są u nas tradycyjnie bezmięsne. Najczęściej jemy tego dnia rybę, ale ja lubię też różnego rodzaju placki, naleśniki czy pierogi. Ostatnio usmażyłam więc naleśniki. Ja jadłam je na słodko z moimi domowymi dżemami (truskawkowym i wiśniowym) i z bananami i miodem. Mój mąż jadł je natomiast na słono ze zrobionym przez nas ketchupem. Ale każdy może je sobie przygotować z ulubionymi składnikami, np. duszonymi pieczarkami z cebulką, białym serem, czekoladą czy owocami.

Naleśniki z poniższego przepisu wychodzą puszyste i bardzo delikatne dzięki ubiciu piany z białka. Zwykłą wodę można też zastąpić wodą gazowaną, która też doda ciastu puszystości.

Naleśniki

Składniki:

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • woda – 1 i 1/4 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt.
  • sól
  • olej – 2 łyżki

nalesniki-1

Przygotowanie:

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Mąkę, wodę, mleko, żółtko i szczyptę soli umieścić w misce i zmiksować. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut.

nalesniki-2

Na patelni rozgrzać olej, rozprowadzić go po całej powierzchni i przelać do ciasta. Wymieszać ciasto.

Na patelnię wylewać po 1 jednej łyżce wazowej ciasta i rozprowadzać cienką warstwę po całej powierzchni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

nalesniki-3

Przepis własny.

One thought on “Na słodko lub na słono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *