Tym razem jest to historia piątkowej nocy 🙂
Dlaczego znowu piekłam w nocy? Wcześniej musiałam zrobić zamówiony na sobotę tort z błyskotkami.
Karpatkę przygotowałam z dwóch blatów z ciasta parzonego i kremu budyniowo-maślanego. Ciasto parzone podczas pieczenia rośnie i robi się pofałdowane tworząc tytułowe pagórki 😉
Poniżej podaję przepis na ciasto parzone, z którego można wykonać też ptysie czy eklerki oraz na krem karpatka, który można też wykorzystać do innych ciast jak np. leśny mech, o którym na pewno kiedyś też napiszę.
Karpatka
Ciasto parzone
Składniki:
- woda – 1 szklanka
- masło – 125 g
- mąka pszenna – 1 szklanka
- jajka – 5 szt. w rozmiarze M
Przygotowanie:
Wodę i masło umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i dodać mąkę.
Ucierać szpatułką aż powstanie gęsta, szklista masa bez grudek, która będzie odchodziła od brzegów garnka. Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do misy miksera. Po kolei dodawać jajka miksując dokładnie ciasto po każdym dodaniu. Powstanie gładkie, klejące ciasto bez grudek.
Żeby upiec dwa blaty do karpatki, ciasto należy podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach ok. 32 x 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Jedną część ciasta przełożyć na blachę i równo rozprowadzić szpatułką.
Ciasto piec w temperaturze 200 st. C przez 25-30 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. W trakcie nie otwierać piekarnika.
Upieczony blat wyjąc z blachy i odłożyć do wystudzenia. W ten sam sposób upiec drugi blat.
Krem karpatka
Składniki:
- mleko – 3 szklanki
- cukier drobny – 130 g + 30 g
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie 16 g
- jajka – 1 szt.
- żółtka – 4 szt.
- skrobia ziemniaczana – 40 g
- mąka pszenna – 20 g
- masło – 350 g
Przygotowanie:
2 szklanki mleka, 130 g drobnego cukru i cukier wanilinowy umieścić w garnku i zagotować. Pozostałą szklankę mleka, jajko, żółtka, skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną umieścić w misce i dobrze roztrzepać rózgą kuchenną. Przelać do wrzącego mleka i chwilę pogotować energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Tak ugotować gęsty budyń.
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, żeby dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu nie zrobi się na nim kożuch. Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera umieścić masło o temperaturze pokojowej i 30 g drobnego cukru. Ucierać do momentu powstania białej i puszystej masy. Do masy dodawać wystudzony budyń w kilku turach po kilka łyżek. Po każdym dodaniu miksować do połączenia.
Wykonanie karpatki
Jeden upieczony blat ciasta parzonego włożyć do blachy, w której się piekł. Na blat wylać gotowy krem budyniowo-maślany i przykryć drugim blatem.
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Góry na karpatce wyszly niesamowite, krem pyszny, zobaczcie sami.